Actualitate

Randamentele investițiilor în acțiuni de anul acesta, de trei ori mai mari decât inflația

Indicele BET al Bursei de Valori (BVB), cel mai important indice al pieței de capital, a împlinit 26 de ani de la lansare. În 25 de ani, un investitor care ar fi urmat componența BET și ar fi investit câte 100 de lei în fiecare lună, adică 30.000 de lei în total, ar fi acumulat un total de 350.000 de lei. Un randament foarte bun, care nu este replicat de depozitele bancare sau de acțiunile listate pe bursele dezvoltate. 

„Cine ar fi investit 100 de lei în fiecare lună în companiile incluse în indicele BET începand cu finalul anului 1998 și ar fi reinvestit dividendele ar fi acumulat în portofoliu după aproape 25 de ani o sumă care se apropie de 350.000 de lei. Prin comparație, dacă ar fi ținut banii cash ar fi avut azi 30.000 de lei, dacă i-ar fi lăsat în depozite ar fi avut azi 75.000 de lei sau dacă i-ar fi investit în acțiuni externe, cum este cazul S&P500, ar fi acumulat echivalentul a 185.000 de lei”, explică Adrian Tănase, CEO al BVB, cu un mandat prelungit până la finalul anului viitor. Indicele BET este indicele „blue-chipsurilor”, adică al celor mai valoroase companii listate. În prezent, BET include cele mai tranzacționate 20 de companii, a căror capitalizare cumulată se ridică la 60 miliarde lei, o sumă importantă din capitalizarea totală a celor 370 de companii listate, de 285 miliarde lei. De la începutul anului și până în prezent, indicele BET indică o creștere de peste 25%, mult peste media anuală, și de 26% pentru ultimele 12 luni. 

Depozitele bancare nu se apropie de un randament atât de mare, dar oferă un element pe care deponențăă îl preferă: siguranța. Depozitele bancare sunt garantate de stat până la suma de 100.000 de euro și astfel banii sunt protejați inclusiv împotriva unui eventual faliment al băncii. Dobânzile oferite de bănci pentru depozitele la termen depind foarte mult de dobânda de politică monetară a Băncii Naționale (BNR) și de inflație. Conform datelor BNR, la nivelul lunii septembrie, dobânda medie oferită de băncile comerciale a fost de 6,77% pe an, după ce a atins un maxim de 6,9% în iunie, moment în care rata inflației a început să coboare. Cele mai bune dobânzi sunt, evident, cele pentru depozitele cu termen de maturitate de un an sau mai mult, și ajung la 7,5%. Aproape egalează nivelul inflației din prezent, de 8,1% și este cu siguranță mai mare decât inflația prognozată peste 12 luni. 

În ciuda randamentului redus comparativ cu alte instrumente financiare, depozitele bancare la termen atrag cei mai mulți bani de la populație, un total de 166 miliarde de lei (33,5 miliarde euro). La BVB sunt înregistrate aproape 160.000 de conturi de tranzacționare, iar valoarea medie a unui cont este de 4.250 de euro, adică o valoare totală de 680 milioane euro (aproape 3,4 miliarde lei). Investițiile în activele fondurilor de investiții s-au ridicat în septembrie la 38,4 miliarde lei (7,7 miliarde euro), conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), iar aici sunt incluse toate cele 249 de fonduri de investiții, atât deschise, cât și închise , locale sau străine. 

Investiții alternative

Cele mai performante fonduri de investiții din acest an au fost cele cu investiții în acțiuni. La nivelul lui septembrie, ultimele date disponibile, fondurile care investesc minim 85% din active în acțiuni au avut un câștig pe ultimele 12 luni între 34% și 38%. Mai exact, cel mai bun randament a fost obținut de BT Maxim cu 38,3%, urmat de Certinvest BET Index cu 36,6%, Raiffeisen România Dividend, cu 35,6%, ETF BET Patria-Tradeville cu 35,1% și OTP Expert Clasa L cu 34,1%. Fondurile locale de investiții au un total de 632.510 investitori, care în 2023 au avut subscrieri nete (din care sunt scăzute retragerile) de 265 milioane lei. Fondurile deschise de investiții sunt instrumentele financiare alternative care permit oricând achiziția sau vânzarea de unități de fond. Cele mai populare, adică adună jumătate (49,8%) din banii investiți în fondurile deschise, sunt cele de obligațiuni, care au un grad de risc foarte scăzut, dar și un randament mult mai mic decât cel al fondurilor de acțiuni. Pe locul secund sunt fondurile de acțiuni cu 21,1%, iar fondurile diversificate atrag 12,75. Categoria „alte fonduri” adună 15,6% din total. 

Fondurile de pensii private Pilonul II, care au ajuns la active de 117 miliarde lei (23,6 miliarde euro) în septembrie, dar contribuțiile sunt obligatorii pentru angajații cu carte de muncă și virate de către stat, au ajuns la randamente între 17% și 19% în ultimele 12 luni, arătând de asemenea perioada bună prin care trece piața de capital anul acesta. Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiar (ASF), la finalul lunii septembrie, titlurile de stat deţineau cea mai mare pondere în cadrul activelor, de 75,5 miliarde lei, respectiv 64,4% din total. Pe locul doi se aflau acţiunile, cu 27,2 miliarde lei (23,3%), iar pe poziţia a treia obligaţiunile corporative, cu 5,96 miliarde lei (5,1% din total). 

În titlurile de stat, categoria în care fondurile de pensii private investesc cel mai mult, pot investi și persoanele fizice direct, prin emisiunile Ministerului de Finanțe dedicate acestora sun denumirea de Fidelis. Ministerul derulează între 27 noiembrie și 15 decembrie o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, cu cinci tranșe de subscriere, trei în lei și două în euro. Pentru tranșele în lei se oferă o dobândă de 6,1% pe an pentru titlurile cu scadența în decembrie 2024, de 7,1% pentru decembrie 2024 dar doar pentru donatorii de sânge, și de 7,25% pentru titlurile cu scadența în decembrie 2026. Pentru tranșele în euro, Ministerul oferă o dobândă de 4% pe an pentru titlurile cu scadența în decembrie 2024 și de 5,5% pentru cele cu scadența în decembrie 2028. În această perioadă Ministerul de Finanțe derulează și ultima ediție cu titluri de stat Tezaur, dedicată persoanelor fizice, cu scadenșe între 1 și 3 ani și dobânzi anuale de 6,15% și 7,25%. Dobânzile titlurilor de stat nu sunt impozabile.

Cele mai recente știri

To Top