Actualitate

Rezultat promiţător al unui studiu clinic efectuat de Eli Lilly pentru tratamentul cu tirzepatidă al bolii ficatului gras

Foto: iStock

Compania farmaceutică americană Eli Lilly a anunțat la începutul săptămânii că tratamentul său foarte popular utilizat pentru pierderea în greutate şi diabet s-a dovedit promiţător ca tratament pentru boala ficatului gras, într-un studiu în faza intermediară, transmite News.ro.

Rezultatele studiului se adaugă la o listă lungă de beneficii potenţiale pentru sănătate ale tratamentului, cunoscut sub numele de tirzepatidă, pe lângă faptul că ajută pacienţii să scape de kilograme semnificative şi să regleze glicemia, sub numele de marcă ale medicamentului, Zepbound şi, respectiv, Mounjaro.

Aceste beneficii suplimentare ar putea extinde acoperirea limitată de asigurare pentru medicamentele de slăbit, majoritatea costând aproape 1.000 USD pe lună.

Gigantul farmaceutic a declarat în raportul privind veniturile din trimestrul patru că tirzepatida a arătat rezultate pozitive într-un studiu de fază a doua, ca tratament pentru o formă gravă de boală hepatică numită steatohepatită asociată disfuncţiei metabolice sau MASH.

În prezent, nu există remedii sau medicamente disponibile pentru a trata direct MASH.

Afecţiunea este caracterizată prin acumularea în exces de grăsime şi inflamaţie în ficat şi poate duce la cicatrici hepatice, cunoscute şi sub numele de fibroză.

Potrivit unor studii, aproximativ 3% până la 5% dintre adulţii din SUA sunt afectaţi de MASH.

Studiul a urmărit aproximativ 190 de adulţi cu MASH cu stadii severe de cicatrici hepatice, au declarat directorii Eli Lilly, într-o convorbire privind veniturile marţi.

La toate dozele, tirzepatida a îndeplinit obiectivul principal al studiului de a ajuta pacienţii să nu sufere de boală, fără agravarea cicatricilor hepatice, în comparaţie cu persoanele care nu au primit tratamentul, potrivit prezentării veniturilor companiei.

De exemplu, aproximativ 74% dintre pacienţii care au primit cea mai mare doză de tirzepatidă, de 15 miligrame, au rămas fără MASH, fără agravarea cicatricilor hepatice după un an, comparativ cu aproximativ 13% dintre cei care au primit un placebo.

Este mai puţin clar cât de mult medicamentul reduce cicatricile hepatice, care a fost al doilea obiectiv al studiului.

Eli Lilly nu a dezvăluit dacă tirzepatida a îndeplinit acest obiectiv, dar compania a spus că efectul medicamentului asupra scăderii cicatricilor hepatice a fost ”semnificativ din punct de vedere clinic” pentru toate mărimile de doză.

Eli Lilly este ”la fel de încurajată” de rezultatele tirzepatidei în reducerea cicatricilor hepatice, a spus directorul ştiinţific al companiei, Dan Skovronsky.

”Nu există nimic rău în date, care ne-ar împiedica să trecem la faza a treia. Cred că un studiu pozitiv de fază a doua aici, cu date cu adevărat semnificative în MASH, ne obligă să ne gândim la următorii paşi”, a adăugat el.

El a observat că evenimentele adverse au fost în concordanţă cu alte studii asupra tirzepatidei la pacienţii cu obezitate şi diabet, fără a oferi detalii suplimentare.

Studiile anterioare pe Zepbound au arătat că pacienţii au prezentat diaree, greaţă şi vărsături, printre alte simptome.

Eli Lilly va prezenta rezultatele complete ale studiului de faza a doua la o conferinţa medicală de la sfarsitul acestui an.

Cele mai recente știri

To Top