Energie

România, Bulgaria şi Grecia au semnat o declaraţie comună pentru proiecte energetice regionale

România a semnat, alături de Bulgaria şi Grecia, o declaraţie comună pentru proiecte energetice regionale, în prim plan fiind investiţiile în centralele eoliene offshore şi în hidrogen, a anunţat vineri Ministerul Energiei.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a semnat Declaraţia de Intenţie pentru Dezvoltarea unui Pilon pentru Energie Regenerabilă în Europa de Sud-Est între Republica Elenă, Republica Bulgară şi România, alături de Rumen Radev, ministrul Energiei din Bulgaria, şi de Theodoros Skylakakis, ministrul Energiei şi al Mediului din Grecia.

Ministrul Energiei s-a aflat joi şi vineri la Atena, unde are loc Reuniunea la Nivel Înalt pentru Conectivitate în Europa Centrală şi de Est.

Conform sursei citate, declaraţia transformă cele trei ţări într-un pol energetic regional, puternic, capabil să atragă finanţare europeană pentru proiecte energetice comune.

Declaraţia are trei componente, respectiv dezvoltarea în comun a proiectelor de energie eoliană pe mare, în Marea Neagră şi în Marea Egee, inclusiv prin accesarea finanţării prin Facilitatea Europeană de Conectare, stabilirea unui Centru regional pentru hidrogen regenerabil prin participarea autorităţilor, operatorilor sistemelor de transport şi a industriei, accesând de asemenea finanţări prin Facilitatea Europeană de Conectare şi dezvoltarea în comun a infrastructurilor trans-frontaliere de încărcare a vehiculelor electrice.

„Participarea noastră la acest forum important reprezintă un angajament clar al României faţă de securitatea energetică şi sustenabilitatea regiunii noastre. Am subliniat în cadrul discuţiilor necesitatea urgentă de a reduce dependenţa de resursele energetice externe, în special în contextul agresiunii Federaţiei Ruse în Ucraina. Eforturile noastre conjugate în diversificarea surselor de energie şi consolidarea infrastructurii de interconectare demonstrează viziunea şi determinarea noastră de a construi un viitor energetic mai sigur şi mai verde”, a transmis Sebastian Burduja.

Potrivit acestuia, România este apreciată la cel mai înalt nivel, ca lider în sectorul energetic din Europa Centrală şi de Sud-Est.

„Avem resursele, energia şi determinarea necesare pentru a fi un furnizor esenţial de securitate şi prosperitate pentru întreaga regiune şi suntem pregătiţi să jucăm acest rol. Declaraţia comună cu Grecia şi Bulgaria este un demers în premieră. Că vorbim despre energia eoliană din Marea Neagră sau din Marea Adriatică, despre hidrogen, sau despre reţeaua de staţii de încărcare a maşinilor electrice, avem obiective comune: să atragem investiţii, să asigurăm o implementare accelerată a proiectelor şi să ne transformăm economiile şi societăţile pentru un viitor mai sigur, mai prosper şi mai verde”, a menţionat ministrul Energiei.

În cadrul Reuniunii de la Atena, Sebastian Burduja a avut şi o întâlnire bilaterală cu Kadri Simson, comisarul european pentru Energie.

„Subiectele principale de discuţie au fost îmbunătăţirea securităţii energetice în regiune, creşterea numărului, calităţii şi a impactului proiectelor comune în domeniul energiei regenerabile, integrarea gazelor cu emisii reduse de carbon precum hidrogenul şi biometanul în amestecul energetic şi consolidarea interconectărilor pentru reţeaua de transport de gaze naturale şi energie electrică”, se mai precizează în comunicat.

În cadrul Reuniunii, ministrul Sebastian Burduja a avut şi întâlniri bilaterale importante, cu Theodoros Skylakakis, gazda evenimentului, ministrul Energiei şi Mediului din Republica Elenă, cu Dubravka Djedovic Handanovic, ministrul Mineritului şi Energiei din Republica Serbia, cu Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe şi al Comerţului Internaţional din Ungaria.

Cele mai recente știri

To Top