Actualitate

Schimbări pe piața muncii în 2024. Numărul românilor care vor să-și schimbe jobul este în creștere

Anul 2023 a adus pe piața muncii noi recorduri în ceea ce privește dorința candidaților de a accesa noi oportunități profesionale. Peste 12,5 milioane de aplicări au fost înregistrate pe platforma de recrutare online bestjobs anul trecut, cu 45% mai multe decât în 2022. Și numărul candidaților nou înregistrați pe platformă a depășit așteptările, cu aproape 700.000 de noi CV-uri adăugate în ultimul an pe bestjobs. 

„Contextul economic din 2023 a mobilizat masiv candidații, aceștia căutând oportunități mai bine plătite și care să le permită să aibă un trai confortabil. Tendința va continua și în 2024, iar companiile vor fi din ce în ce mai selective în recrutare, pe fondul nevoii de specialiști și în limita bugetelor disponibile. Candidații cu competențe specifice jobului și cu experiență vor avea de câștigat, tocmai de aceea dezvoltarea aptitudinilor ar trebui să fie o prioritate constantă pentru aceștia”, spune Ana Vișian, Marketing Manager bestjobs.

Și anul trecut, industrii precum Ingineria, IT&C și Construcțiile s-au confruntat cu lipsa de specialiști, iar companiile au fost nevoite să găsească soluții, fie prin formarea internă a angajaților, fie prin creșterea bugetelor de recrutare. Astfel, atragerea de candidați cu competențe specifice jobului pare să fie o prioritate pentru companii în 2024, după cum explică specialiștii bestjobs. 

Flexibilitatea la job, tot mai importantă pentru angajați

De partea candidaților, flexibilitatea în program și în modul de lucru a devenit tot mai importantă în ultimul an. Astfel, 6 din 10 angajați declarau într-un sondaj recent al bestjobs că acesta este un criteriu esențial în alegerea unui job nou. Tot în această direcție, specialiștii bestjobs notează un interes mai mare din partea candidaților de a-și lua un job suplimentar, part-time sau project-based, pentru a-și putea suplimenta veniturile. 

Inteligența Artificială pătrunde tot mai mult în universul HR

În 2024, este de așteptat și ca Inteligența Artificială să ocupe un loc tot mai important pe piața muncii. Datele bestjobs arată că automatizarea proceselor de recrutare și crearea de instrumentele inteligente vor reprezenta un sprijin valoros atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, facilitând găsirea personalului necesar într-un interval scurt de timp, cu cheltuieli minime.

“În nou an, misiunea noastră, la bestjobs, este să simplificăm și să eficientizăm procesul de recrutare, păstrând aceleași prețuri, pentru a ne susține în continuare partenerii să traverseze această perioadă plină de provocări. Continuăm să aducem inovație în domeniul recrutării, investind și dezvoltând servicii care să răspundă nevoilor din piață, cum este bestjobs LIVE, un serviciu unic în care noi credem foarte mult și care aduce o față mai umană procesului de recrutare, facilitând o potrivire mai rapidă a echipelor“, a adăugat Ana Vișian.

Transparența ofertelor salariale, tot mai populară printre angajatori

Dacă la finalul anului 2022, aproximativ 22% dintre anunțurile de joburi publicate pe bestjobs menționau salariul sau un interval salarial, în 2023, procentul acestora s-a apropiat de 40%. „Acesta este un progres semnificativ pentru piața muncii din România, care se aliniază rapid cu Directiva de transparentizare a salariilor adoptată la nivelul Uniunii Europene”, completează Ana Vișian. Aceasta va fi transpusă în legislația națională până la 7 iunie 2026, obligând angajatorii să asigure transparență salarială atât înainte, cât și după angajare. În acest sens, angajatorii trebuie să adopte măsurile necesare pentru a se alinia prevederilor.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top