Energie

Scumpirile fără precedent din ultimii ani au condus la o nouă tendință în piața de energie

productie de energie

Scumpirile fără precedent ale energiei din ultimii ani au condus la o nouă tendință: companiile românești caută furnizori capabili să le asigure un preț fix sau clar determinabil, pentru perioade de până la zece ani, anunță Renovatio, unul dintre principalii jucători în domeniul energiei solare și al tehnologiei verzi.

Renovatio a semnat deja mai multe astfel de contracte multianuale, cu o durată standard de 10 ani și prețuri fixe, cu peste 50 de clienți din zona corporate și a marilor antreprenori locali, iar procesul de negociere și semnare de noi contracte este în plină desfășurare.

”Beneficiile semnării unui astfel de contract multianual de achiziție energie sunt evidente pentru companiile interesate. Aceste firme reușesc să elimine volatilitatea prețurilor, au predictibilitate pe termen mediu sau lung și, nu în ultimul rând, își reduc costurile administrative de recontractare anuală sau chiar mai frecventă, în anumite cazuri”, a declarat Doru Voicu, director de Strategie în cadrul Renovatio.

Toate cele peste 50 de contracte semnate sunt parțial sau total alocate unui producător de energie din surse regenerabile, aflat în portofoliul Renovatio, de regulă din solar sau eolian.

”Dacă am desena un profil al companiei care semnează un contract de acest fel, am spune că pentru aceasta, cheltuielile cu energia trebuie să aibă o pondere consistentă în structura de costuri. Apoi, peste acest lucru, se suprapune și politica de ESG, iar, în ceea ce privește consumul lunar, cei mai mulți dintre cei interesați au consumuri de peste 1.000 MWh”, a mai spus directorul de Strategie din cadrul Renovatio.

Potrivit ultimelor date disponibile, publicate de OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România, în septembrie 2023, prețul mediu de închidere a pieței a fost de 3,6 ori mai mic decât cel din perioada similară a anului trecut. Astfel, în septembrie 2023, pe piața spot (Piața pentru Ziua Următoare), energia a costat 512,07 lei/MWh, în condițiile în care în septembrie 2022 costa 1.854,94 lei/MWh. De asemenea, este important de menționat însă faptul că prețul mediu de închidere din septembrie este în creștere, trend care s-a inversat începând din luna iunie.

În iunie, prețul mediu era la nivelul de 422 lei/MW, în iulie, a urcat la 478 lei și apoi la 502 lei în august. În prima jumătate a acestui an, prețurile începuseră să scadă, după creșterile fără precedent din ultimii ani.

”Însă odată cu începerea conflictului din Israel, pe plan internațional, vedem din nou o creștere vertiginoasă a prețurilor pe toate piețele. În câteva zile, s-au înregistrat majorări de aproximativ 20 EUR/MWh aproape la toate produsele de energie electrică, gazul natural urcând cu peste 15 Eur/MWh. Această evoluție ne arată că suntem în continuare într-o perioadă cu riscuri de volatilitate masivă a prețurilor”, a mai punctat Doru Voicu.

”Prețurile la care noi vindem energia pe 10 ani sunt cu siguranță mai mici decât prețurile spot, în acest moment, iar contractele pe care le semnăm nu sunt speculatorii. Cine încearcă să semneze un astfel de contract și se gândește să <<învingă>> piața, probabil nu va ajunge la un compromis rezonabil și, de fapt, nu va semna. Acest tip de discurs vine de la persoane care nu înțeleg rolul unui astfel de contract”, a adăugat reprezentatul Renovatio.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top