Bănci

Secretele ascunse ale scorului FICO şi la ce să fie atenţi românii

În ultima perioadă s-a vehiculat în spaţiul public ideea că scorul FICO, folosit pentru a evalua probabilitatea ca viitorul debitor să își îndeplinească la timp obligațiile de plată din contractul de credit, se aplică tuturor tipurilor de credite pe care un român dorește să le acceseze, îngreunează procesul de creditare și, în cazuri extreme, poate să blocheze complet acordarea unui credit.

Brokerii de credite de la compania românească AVBS vin să explice ce este scorul FICO, cum se aplică în sistemul bancar şi care sunt consecinţele și efectele sale. Scorul FICO a fost adoptat de către sistemul bancar din România pentru a evalua comportamentul la plata creditelor contractate de români. Acest scor FICO are o valoare de minimum 300 până la 850 și este calculat de Biroul de Credit, instituția care se află în parteneriat cu băncile și IFN-urile din România, care colectează și prelucrează date pozitive și date negative (dacă este cazul) despre românii încă de la primul lor credit. Cu cât scorul FICO este mai mare, cu atât șansele ca un credit să fie acordat sunt mai mari. 

Așadar, în Biroul de Credit sunt înregistrați toți debitorii persoane fizice care dețin credite, încă de la primul lor credit. Astfel, în Biroul de Credit apar informații despre creditele pe care un român le are sau le-a avut în trecut la o instituție financiară din țara noastră. Mai exact, în Biroul de credit figurează tipurile de credite deținute, valorile lor, instituțiile bancare la care au fost contractate, când au fost obținute, când au fost achitate, cât de frecvent au fost luate creditele de către debitori, întârzierile sau restanțele înregistrate de debitori la plata ratelor creditelor respective, dar și alte informații importante și decisive în aprobarea sau respingerea unui anumit tip de credit. 

 În baza acestui istoric de creditare de care un român beneficiază, Biroul de Credit calculează scorul FICO, evaluează capacitatea de rambursare a debitorului respectiv și identifică riscul de creditare al acestuia. Cu cât înscrisurile din Biroul de Credit sunt pozitive, cu atât scorul FICO este mai mare și, prin urmare, șansele de creditare sporesc. În esență, scorul FICO determină dacă ești sau nu de încredere pentru o anumită bancă. 

Românii trebuie să înţeleagă că existenţa scorului FICO NU îţi anulează şansele contractării unui credit ipotecar, pentru că aici debitorul vine cu o garanţie pentru bancă. Scorul FICO se aplică în general și în mare măsură pentru creditele de nevoi personale fără garanţii, unde riscurile sunt mai mari pentru instituțiile financiare. Pentru a evalua dacă un cetățean va achita creditul de nevoi personale pe care dorește să îl contracteze, sistemul bancar din țara noastră a adoptat acest algoritm prin intermediul căruia, în baza istoricului de creditare al debitorului, să fie stabilit un scor matematic clar care să determine gradul de încredere și de seriozitate al respectivului debitor. 

Fiecare bancă are stabilite propriile norme de creditare, astfel că unele bănci au standarde înalte și acceptă debitori cu un scor FICO ridicat, pe când altele sunt mai relaxate și pot accepta spre creditare și clienți cu scor FICO mediu. Unele bănci pot chiar să răsplătească clienții cu scor FICO mare cu o dobândă mai mică decât marja standard aplicabilă. Totul diferă de la o bancă la alta.

Scorul FICO este extrem de bun atunci când ai un istoric pozitiv de creditare, însă scade drastic atunci când înregistrezi întârzieri la plata ratelor, acumulezi restanțe și/sau apelezi într-un timp foarte scurt la multe bănci pentru a afla ce credit ți se potrivește, iar acestea te interoghează în Biroul de Credit. Interogările repetate în Biroul de Credit realizate de instituțiile bancare într-un timp foarte scurt, scad scorul FICO și, implicit, diminuează probabilitatea acordării creditului de nevoi personale dorit.

Concret, alergatul de la o bancă la alta pentru obținerea unui credit de nevoi personale ieftin, și interogările pe care acestea le fac în Biroul de Credit pentru a decide dacă te creditează sau nu, scad scorul FICO. Odată ce scorul FICO ajunge SUB valoarea minimă acceptată de banca respectivă, îți pot fi invalidate șansele de creditare oricât de mari ai avea veniturile și oricât de pozitiv ar fi istoricul tău de creditare anterior. În astfel de cazuri, debitorii sunt nevoiți să aștepte remedierea scorului FICO, acesta crescând din nou după un anumit interval de timp de 3-6 luni”, a declarat Valentin Anghel, CEO & Founder AVBS Credit.

În cazul în care un cetăţean doreşte să obțină un credit de nevoi personale, scorul FICO este esențial în decizia de creditare a băncii și în obținerea unei dobânzi bune, însă de principiu scorul FICO nu se aplică şi pentru obţinerea creditelor ipotecare care vin cu garanţii imobiliare pentru bănci. În ciuda situaţiei tensionate din piaţa bancară, unde 10 bănci sunt verificate de către autorităţi, scorul FICO îşi prezintă utilitatea pentru românii interesați de contractarea creditelor de nevoi personale, NU neapărat pentru orice alt tip de credit.

Decizia de aprobare sau de neaprobare a unui credit de nevoi personale este luată de bănci în funcție de mult mai mulți factori, nu doar în baza valorii scorului FICO. Însă precizarea cea mai bună pentru a primi informaţii corecte, exacte şi de actualitate, dar şi pentru ca procesul de creditare să decurgă rapid, eficient şi să aibă succes, reprezentanţii AVBS Credit recomandă apelarea şi colaborarea cu un broker de credite autorizat de ANPC, care se va ocupa de întregul proces de finanțare, în mod 100% gratuit.

„În plus, cea mai importantă informație de reținut este aceea că brokerul de credite NU afectează scorul FICO al clientului deoarece brokerul de credite NU te interoghează la zeci de bănci pentru a stabili unde ești eligibil, ci știe concret ce bancă te poate credita în funcție de profilul tău de client, corelat cu normele de creditare actuale ale băncilor”, precizează Valentin Anghel, CEO & Funder AVBS Credit.

În concluzie, dacă nu ai fost hotărât până acum să faci un nou credit sau o refinanțare, acum este cel mai favorabil moment să iei legătura cu unul dintre brokerii de credite AVBS Credit pentru a-ți prezenta cele mai bune oferte de finanțare de pe piața bancară, acele oferte care să se potrivească întru totul nevoilor și contextului tău financiar.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top