Bănci

Securitatea cibernetică rămâne un risc major pentru băncile europene

Securitatea cibernetică reprezintă principalul motiv de îngrijorare pentru managerii de risc (Chief Risk Officers sau CRO) din sectorul bancar european pentru al doilea an consecutiv, conform studiul despre gestionarea riscurilor bancare, realizat de EY și Institutul pentru Finanțe Internaționale (IFI).

Studiul analizează informații colectate de la 17 mari bănci europene și a constatat că 82% dintre managerii de riscuri consideră securitatea cibernetică cea mai mare amenințare la adresa organizației lor în următoarele 12 luni (față de 73% la nivel global). Un procent de 71% consideră că amenințarea conflictelor cibernetice între state este din ce în ce mai reală.

Mediul geopolitic dificil îi determină pe managerii de risc din băncile europene să fie preocupați de sancțiunile globale și reziliența operațională, iar 82% dintre ei consideră că riscurile geopolitice vor crește în acest an.

Gelu Gherghescu, Markets leader, EY România: „Tensiunile geopolitice, anticiparea rezultatelor alegerilor, continuarea războiului în Europa și creșterea tulburărilor în Orientul Mijlociu adaugă volatilitate unui mediu economic deja dificil. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că atât de mulți manageri de risc (CRO) identifică și în acest an riscul cibernetic ca fiind cel mai important. Tot din sondaj reiese faptul  că poziția de CRO a  dobândit multe fațete noi, managerii de risc trebuind azi să își asume mai multe roluri pentru a putea identifica toate posibilele riscuri ce amenință organizația și pentru a le gestiona și raporta eficient”.

Cătălina Dodu, liderul departamenului de Consultanţă, EY România, și Cybersecurity Leader EY South Cluster: „Cel mai eficient mod de a ne apăra împotriva amenințărilor cibernetice este prin creșterea continuă a rezilienței operaționale. În acest sens, Legea UE privind reziliența operațională digitală (DORA) joacă un rol esenţial, permițând companiilor să reducă întreruperile, să se adapteze la riscuri din ce în ce mai complicate și să promoveze o stabilitate și o securitate sporite la nivel intern”.

Riscurile climatice reprezintă cel mai mare risc emergent pentru băncile europene

Când au fost întrebați despre riscurile semnificative din următorii cinci ani, aproape trei sferturi (76%) dintre managerii de risc din sectorul bancar european au declarat că riscul climatic reprezintă cea mai mare amenințare emergentă la adresa operațiunilor, comparativ cu 56% la nivel mondial. La mică distanță în topul riscurilor, cu 53% din mențiunile respondenților se clasează riscul legat de inteligența artificială și machine learning. Un procent de 47% dintre respondenți au indicat în topul riscurilor emergente sistemele informatice depăşite.

Managerii de risc din sectorul bancar european consideră că schimbările climatice prezintă un nivel de risc atât de mare, încât mai bine de jumătate dintre participanții la studiu (59%) sunt de părere că acest subiect impune atenția nemijlocită a consiliului de administrație.

Multiplele aspecte ale riscurilor climatice pe termen scurt în domeniul bancar, cum ar fi imperativele de raportare pe termen scurt, sunt încă de descoperit de către managerii de risc. În ansamblu, rezultatele sondajului arată că managerii de risc recunosc nevoia urgentă a unei mai bune înțelegeri și a asumării de acțiuni în privința riscurilor climatice și eforturi sporite pentru a elimina aceste decalaje. 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai recente știri

To Top