Actualitate

Slovacia suspendă importurile de cereale şi alte produse din Ucraina

export cereale
Foto: iStock

Slovacia va suspenda temporar importurile de cereale şi de alte produse selectate din Ucraina, a transmis luni guvernul de la Bratislava, informează Agerpres, care citează Reuters şi TASR.

Un grup de lucru interministerial se va întâlni în cursul zilei în acest scop.

Slovacia se alătură astfel Poloniei şi Ungariei, care au interzis în weekend importul de cereale din Ucraina.

Comisia Europeană a calificat aceste măsuri comerciale unilaterale drept inacceptabile. Potrivit TASR, afacerile fermierilor slovaci nu pot concura cu cerealele ieftine din Ucraina şi riscă să nu poată supravieţui.

Ministerul Agriculturii a avertizat că a epuizat toate opţiunile juridice de a reglementa importurile din Ucraina şi a menţine în acelaşi timp „coridoarele solidarităţii„.

Acestea erau destinate iniţial pentru exporturile de cereale ucrainene spre ţări terţe, însă cantităţi mari au ajuns în silozuri europene, destabilizând piaţa în state UE.

Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie introduse la nivel guvernamental„, a subliniat ministerul.

În urma descoperii de grâu contaminat importat din Ucraina săptămâna trecută, autorităţile slovace au interzis procesarea şi comercializarea de cereale ucrainene nu doar în lanţul alimentar, ci şi în cel furajer. De asemenea, au fost intensificate controalele la frontieră şi alte măsuri aferente.

Cele mai recente știri

To Top