Tehnologie

Victorie pentru Apple şi Microsoft: iMessage, Bing şi Edge, exceptate de la regulile dure pentru concurenţă ale UE

Foto: iStock

Serviciul de mesagerie iMessage al Apple şi rowserele de căutare Bing şi Edge ale Microsoft nu ar trebui să fie desemnate ca ”gardieni” în conformitate cu legile stricte ale Uniunii Europene privind concurenţa digitală, a declarat marţi Comisia Europeană.

Comisia a închis o investigaţie care analiza acest subiect.

Decizia este o victorie pentru Apple, al cărei serviciu iMessage se confruntă de mult timp cu plângeri din partea utilizatorilor de Android din cauza incompatibilităţilor. Înseamnă că Apple nu va fi obligată să deschidă infrastructura de mesagerie a serviciului său către producătorii alternativi, de la producătorii de dispozitive Android la WhatsApp şi Facebook Messenger ale Meta sau către aplicaţiile de mesagerie criptate Signal şi Telegram.

Utilizatorii au deplâns de mult faptul că Apple arată mesajele de la utilizatorii non-Apple ca bule verzi, spre deosebire de mesajele de la alţi utilizatori iMessage, care se afişează în albastru.

În prezent, numai utilizatorii de iPhone şi alte dispozitive Apple, cum ar fi iPad-urile, pot utiliza iMessage.

Restricţiile de concurenţă ale UE nu se vor aplica nici browserelor Microsoft Bing şi Edge, precum şi serviciului de publicitate online al gigantului tehnologic din Redmond, Microsoft Advertising.

Un purtător de cuvânt al Apple a declarat pentru CNBC că aceasta este mulţumită de decizia Comisiei.

”IMessage este un serviciu grozav pe care utilizatorii Apple îl iubesc, deoarece oferă o modalitate uşoară de a comunica cu prietenii şi familia, oferind în acelaşi timp protecţie de confidenţialitate şi securitate de vârf”, a declarat purtătorul de cuvânt al Apple pentru CNBC.

Microsoft a salutat decizia Comisiei şi a spus că Bing, Edge şi Microsoft Advertising ar trebui considerate ” challengeri pe piaţă” mai degrabă decât titulari.

”Vom continua să colaborăm cu Comisia şi cu industria în general pentru a ne asigura că celelalte platforme desemnate ale Microsoft respectă pe deplin DMA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Microsoft pentru CNBC.

Declaraţia de marţi nu înseamnă că Apple şi Microsoft nu vor fi tratate în continuare ca gardieni, în conformitate cu regulile UE.

Serviciile lor principale, de exemplu App Store al Apple şi platforma de cloud computing Azure a Microsoft, vor fi în continuare considerate ca gardieni în cadrul DMA, conform unei hotărâri luate în septembrie 2023.

Cele mai recente știri

To Top